sarihaukka

Vapauden logiikka

Netissä leviää juttu, jonka mukaan jotkut musliminaiset USA:ssa eivät Trumpin voiton jälkeen uskalla mennä ulos huivi päässä. Monenmoisten kommenttien joukossa on yksi argumentointilinja, joka hämmentää minua aika lailla. Tämä argumentointi alkaa yleensä jotenkin siihen suuntaan, että ”Saako Saudi-Arabiassa kulkea ilman huivia?”  En ymmärrä logiikkaa noiden kommenttien takana.

Samankaltaista argumentointia näkyi viime kesänä, kun muutama ranskalainen kunnan/kaupunginjohtaja halusi määrätä, että nainen ei saa pukeutua uimarannalla sukeltajan asua muistuttavaan, käsivarret ja sääret peittävään vaatteeseen. Silloin joidenkin ainut kommentti oli, että saako Iranissa, Afganistanissa tai Saudi-Arabiassa mennä rannalle bikineissä.

Voi hyvin olla, että musliminaisten USA:ssa ilmaisemat pelot ovat aiheettomia ja media vain lietsoo hysteriaa. En otakaan kantaa pelkojen aiheellisuuteen, vaan logiikkaan, jossa vapauden rajoittamista voitaisiin perustella sillä, että diktatuureissa ei ole samaa vapautta.

Keskustelin teemasta äskettäin romanialaisen ystäväni kanssa, joka vieroksui moskeijan rakentamista Bukarestiin sillä perusteella, että meidän kristittyjen piti Afganistanissa työskennellessämme välttää provosoimasta afgaaneja kristillisillä uskonnollisilla tunnuksillamme ja traditioillamme. En ihan saanut vastausta siihen, että emmekö luovu kalleimmastamme eli vapaudesta, jos otamme mittatikuksi diktatuurit ja rajoitamme toisella tavalla uskovien vapautta sillä, että ei-vapaissa maissa meillä ei ole mahdollisuutta pelotta näyttää oma uskoamme.

Minulle eurooppalaisuuden ydinolemus on vapaus. Se on perusarvo, joka ei ole riippuvainen siitä, onko jossain muualla samanlaisia vapauksia. Rajoittamalla toisinajattelevien vapautta vajoamme sille tasolle, jota arvostelemme ja jopa halveksimme. Vapautta ei voi puolustaa rajoittamalla toisten vapautta pukeutua mielensä mukaan.

Henkilö, jolle vapaus on se korkein arvo, ei voi vaatia naista paljastamaan osia ruumiistaan sillä perusteella, että itse joutuisi peittämään nuo samat ruumiinosat, jos matkustaisi vähemmän vapaaseen maahan. Joten kysymys kuuluu: mitä ajattelevat ihmiset, jotka haluavat rajoittaa esimerkiksi oikeutta käyttää huivia sillä perusteella, että jossain muussa maassa naisen on pakko käyttää huivia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen aina pitänyt loogisesta ajattelusta ja viestinnästä. Epärationaalinen tunnevaltaisuus on lähinnä infantiilia.

Toimituksen poiminnat